Bananowe placuszki robię w 30 minut. Odkryj prosty sposób na puszystą przekąskę z dojrzałych bananów

Dodano:
Placuszki bananowe Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Bananowe placuszki z nutą wanilii to idealny sposób na rozpoczęcie dnia oraz zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami, którą podaję na ciepło i na zimno.

Puszyste, aromatyczne i proste w przygotowaniu bananowe placuszki to jeden z moich sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów. Słodkie owoce nadają placuszkom wyjątkowy smak i pozwalają uniknąć dodawania cukru oraz innych słodzideł. To dla mnie genialne śniadanie lub przekąską, którą czasem dorzucam dzieciom do śniadaniówek.

Jak przygotować bananowe placuszki?

Bananowe placuszki robię raz-dwa z kilku naturalnych składników. Do ciasta dodaję wysokobiałkowy skyr naturalny, dzięki któremu placuszki mają wyższe wartości odżywcze i zapewniają długie uczucie sytości. Skyr możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego, mlekiem krowim lub napojem roślinnym.

Kremową konsystencję wnętrza bananowych placuszków uzyskuję, miksując banany na gładką masę. Jeżeli nie masz ochoty brudzić blendera, to dokładnie rozgnieć owoce widelcem. Składniki ciasta na bananowe placuszki powinny mieć temperaturę pokojową.

Poniższy przepis uwzględnia również dodanie mąki pszennej (używam mąki tortowej), jajek i odrobiny proszku do pieczenia, dzięki któremu dość gęste i ciężkie ciasto ładnie wyrasta w czasie smażenia. Bananowe placuszki możesz przygotować bez mąki pszennej, zastępując ją zmielonymi na pył płatkami owsianymi, otrębami lub migdałami. Smak placuszków podkręcam, dodając ekstrakt waniliowy. Ciasto nie zawiera cukru, ale możesz dosłodzić je do smaku drobnym cukrem lub dodać miód.

Przepis: Bananowe placuszki

Te aksamitne i proste w przygotowaniu placuszki skradną serca wszystkich.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
324 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki skyru naturalnego
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej misce umieść banany połamane na mniejsze kawałki i zblenduj na jednolitą masę. Do bananów dodaj jajka, skyr oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach.
  2. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo mokrych składników stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą lub miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw naczynie z ciastem na bananowe placuszki na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. SmażenieRozgrzej patelnię i dodaj na nią łyżeczkę klarowanego masła. Gdy masło się rozpuści, nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placuszki o grubości około 8 mm. Smaż bananowe placki małymi partiami, przewracając je na drugą stronę, gdy spód się przyrumieni.

Bananowe placuszki serwuję na ciepło i na zimno, polane syropem klonowym oraz udekorowane świeżymi owocami.

Co jeszcze zrobić z dojrzałych bananów?

Miękkie i bardzo słodkie banany z brązowymi plamkami na skórce pozwalają przygotować wiele przepysznych deserów oraz przekąsek. Robię z nich nie tylko bananowe placuszki, ale także m.in. wilgotne babeczki, racuchy, chlebek bananowy i mus do deserów z kremem mascarpone i herbatnikami, które serwuję w pucharkach. Wiele możliwości wykorzystania dojrzałych bananów sprawia, że można uniknąć marnowania dość szybko psujących się owoców egzotycznych, ale zwróć uwagę, czy banany nie są przejrzałe. Jeżeli stały się bardzo miękkie i wydzielają alkoholowy zapach, to nadają się już jedynie do przygotowania naturalnego nawozu do roślin doniczkowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...